Broes
Broes

Broes


BROES knipt het lint door voor deze 'Route de soleil'.

We hadden dit instrumentale vijftal reeds veel eerder verwacht, toen ze ingepland stonden voor onze Zilleghem Folk Sessies op 28 november 2020, en duistere golven ons dwongen onze snode muzikale avonturen stil te leggen. Wat zijn we blij ze andermaal te mogen aankondigen als opener van onze editie 2021 van onze wekelijks zomercafé!!!

Mee onder impuls van Anouk Sanczuk (viool) en Florian De Schepper (gitaar) ontmoetten enkele vrienden van de folk elkaar in het conservatorium en werd Broes geboren. Van bij hun ontstaan in 2010 bleken ze een welgekomen gast te zijn op diverse festivals en werden ze onmiddellijk door ‘Folkroddels’ bekroond als ‘beste nieuwkomer van het jaar’. Hun geheim wapen bestaat er van in het begin in om uit te pakken met eigen composities die geïnspireerd worden door heel diverse ervaringen en (muzikale) ontmoetingen.

De meeste nummers zijn perfect dansbaar binnen de wereld van de balfolk, en staan tegelijk garant voor heerlijke luisterervaringen. Aan geraffineerdheid en subtiliteit ontbreekt het de arrangementen immers nooit. Geen traditionele muziek bij hen in de strikte zin, maar neotraditie, met nummers die ingekleurd worden met elementen uit folk, balkan, latin,… muziek met wortels dus,… en ruimte voor improvisatie.

Met hun repertoire trokken ze reeds doorheen Europa, en deden ze zelfs China en Wit-Rusland aan. In 2015, en toen was Elke De Meester reeds hun vaste chromatisch accordeoniste geworden, brachten ze een eerste album uit ‘Route Du Soleil’, en pas nu zijn ze terug een nieuw album aan het prepareren. Ze nemen daar alle tijd voor, want het eindproduct moet andermaal ‘af’ zijn en zal begin 2022 uitkomen als boost voor een nieuwe concertreeks.

Vrij recent namen Gielis Cautaers (drums/percussie) en Zjef Van Steenbergen (bas), de uitgebreide begeleidings- en ritmesectie over van hun voorgangers. Met Gielis wordt het accent minder op drums en meer op - vaak intiemere, en toch groovy - percussie gelegd. Allen studeerden ondertussen af als professioneel muzikant.

Twee van hen maakten reeds hun opwachting tijdens de Zilleghem Folk Zomercafés 2020, Anouk bij Flairck, Zjef bij Hidrae,… Bij Broes tonen ze ongetwijfeld andere facetten van hun kunnen…

Anouk Sanczuk
viool
Florian De Schepper
gitaar
Elke De Meester
accordeon
Zjef Van Steenbergen
elektrische bas
Gielis Cautaers
percussie

ZOMERCAFÉ · 2021

Deze pagina werd laatst bijgewerkt op 13/05/2024 11:19:50.