Alfred Den Ouden Trio
Alfred Den Ouden Trio

Alfred Den Ouden Trio


Pionier en icoon van de folkrevival in de lage landen richt zijn pijlen (terug) op Frans Vlaanderen.

Begin dit jaar bracht Alfred den Ouden (zang, gitaar, accordeon, Engelse en Franglo concertina en mondharp), in 1975 medeoprichter van het Dranouter Folkfestival, met zijn trio na lange tijd opnieuw een album uit, ‘Live’, in een herdenken van zijn ondertussen 50 jaar oude LP ‘Traditional folk music from French Flanders’ uit 1974, slechts één van de vele muzikale projecten waar hij een bijdrage toe leverde.

Hiervoor ging hij aan de slag met een andere multi-instrumentalist, Gérald Ryckeboer (doedelzak, uillean pipes, Northumbrian smallpipes, bouzouki, fluit, bodhran en zang). Ook hij is als eminence grise van vele markten thuis, en zocht het zowel in de jazz, als in de Engelse en Ierse folk. Recenter ging ook zijn aandacht uit naar zijn eigen ‘Vlaamse’ traditie. Lode Bucsan ontpopte zich de voorbije jaren dan weer als één van onze meest gedreven draailiervirtuozen.

Samen pompen ze nieuwe energie pompt in de aloude evergreens en minder bekende traditionals uit onze streken. Het materiaal haalden ze voornamelijk uit de legendarische liedboeken, dat van Edmond De Coussemaker, ‘Chants populaires des Flamands de France’ en uit het ‘Oud Iepersch liedboek’. Dit fruitige en sappige project verdient hier dan ook zondermeer een plaats op ons podium.

ZOMERCAFÉ · 2021

Deze pagina werd laatst bijgewerkt op 14/05/2024 20:06:34.