100 Voltas
Damien Chierici, Verónica Codesal, Didier Laloy

Een project dat doordrenkt is van de Galicische cultuur en traditie

100 Voltas

BUITENPODIUM

Traditionele en hedendaagse teksten van Galicische dichters en vrouwen (Lucia Aldao, Yolanda Castaño, Rosalia Fernández Rial, Brais Fernandes) waarmee ze hun verhaal vertellen als vrouw, echtgenote, gezelschapsdame, moeder, dochter, vriendin, werkneemster, kunstenares en activiste.

Dit project is opgevat als een levend, voortdurend evoluerend element. Een repertoire dat de essentie van het verleden bewaart met hedendaagse elementen en verschillende instrumenten: elektronische instrumenten, viool, diatonische accordeon, drums en percussie.

Verónica Codesal
zang, tamboerijn

Veronica is een Belgisch-Galicische zangeres, danseres en muzikante, leider van de groep IALMA. Haar familie komt oorspronkelijk uit Galicië, Spanje.

Tussen 2002 en 2012 was … en sinds 2015 is … zij de zangeres van de Belgische groep Urban Trad (die België vertegenwoordigde op het Eurovisie Songfestival in 2003). Tegenwoordig doet ze dat in duet met Soetkin Collier. Ze neemt ook deel aan verschillende muzikale projecten zoals Camaxe, Ialma en Vivas Niñas, waarin ze zingt en verschillende instrumenten bespeelt (pandeireta, gaita). Zij is ook lerares bij de Galicische dansgroep Foliada. Ze neemt deel aan verschillende activiteiten bij Muziekpublique, een organisatie die tot doel heeft traditionele muziek en dans uit de hele wereld te promoten en te verspreiden door middel van concerten, workshops en cursussen.

Via al deze artistieke activiteiten zorgt ze tevens voor de uitstraling van de Galicische cultuur en taal.

Didier Laloy
diatonische accordeon

Didier begon op 13-jarige leeftijd diatonische accordeon te spelen en volgde talrijke vervolmakingscursussen, bij Bruno Le Trond, Marc Perrone, Jean- Pierre Yvert, … Hij wordt al enkele jaren beschouwd als een van de meest actieve vertegenwoordigers van de diatonische accordeon revival in Europa. De vlotte manier waarmee hij op een podium staat, zijn vermogen om alle muzikale genres aan te pakken en zijn charmante menselijkheid maken van hem een veelgevraagde gast.

Hij was stichtend lid van de groep “Samurai”, een kwintet van Europese diatonische accordeonisten. Didier Laloy begeleidt ook de groep IALMA al sinds 1999 …

Hij heeft zijn eigen stijl ontwikkeld dankzij zijn “creatieve vrijheid” en door zijn gevoel te volgen. Hij slaagt er telkens weer in om zijn publiek mee te nemen naar voor hen nog onbekende oorden.

Damien Chierici
viool

Als leerling van de Luikse violisten Gilbert Theys en Martin Pirard ontwikkelde Damien Chierici al snel een passie voor viool buiten de klassieke muziek. Zijn wens om in een groep te spelen werd al snel werkelijkheid in zijn tienerjaren toen hij begon te spelen met andere muzikanten … Hij besefte toen al dat er met de viool talrijke klankmogelijkheden waren die effectpedalen hem boden … Toen werd de folk rock band “Yew” geboren.

Daarna trad Damien toe tot de band “My Little Cheap Dictaphone” (MLCD) op de tournee “The Tragic Tale of A Genius” en vooral tot de band “Dan San” waarin hij nog steeds viool en keyboards speelt.

Als componist en arrangeur werkt Damien ook mee aan talrijke studio- en live-opnames voor Belgische bands. Als veelzijdig muzikant, kreeg hij ook de kans om internationale artiesten live te begeleiden.

Damien heeft ook meegewerkt aan opnames voor verschillende filmmuziek. In 2018 ontmoette hij de diatonische accordeonist Didier Laloy tijdens een project rond Nirvana voor de Jeunesses Musicales. Deze ontmoeting leidde tot een muzikaal project, “Duplex”, dat in 2021 het daglicht moest zien.

FESTIVAL · 2024

Deze pagina werd laatst bijgewerkt op 17/05/2024 15:06:23.