Xarnege

Xarnege speelt op Zilleghem Folk 2016 op zondag 31 juli om 21:00 uur.

“Sharnègo” is de naam die wordt gegeven aan kinderen uit gemengde huwelijken tussen Gascons en Basken. Dezelfde benaming krijgt ook de streek gelegen tussen Gascogne en Baskenland, de grensstreek in de westelijke Pyreneeën met Frankrijk en Spanje. De thuishaven van de muzikanten van de groep Xarnege. Hoewel de term 'sharnègo' soms een pejoratieve betekenis heeft, wil de groep hem vanuit het meest positieve oogpunt benaderen.

"Sharnègo" is hij die beide culturen goed kent. Met die gedachte produceert Xarnege muziek. Muziek afkomstig uit beide landen, uit beide culturen. De cross-over tussen de beide streekmuzieken werkt en bewijst dat muziek geen grenzen kent. Het swingend folkkamerorkest (polkas, mazurkas, branlos...) creëert op een bijzonder uitgebreid instrumentarium een typisch geluid. Het is heerlijke muziek om op te dansen, maar tegelijkertijd ook zoveel meer dan gewoon maar dansmuziek. Ze zijn op hun best wanneer ze hier en daar met geluid en tempo's experimenteren. Bij ieder nummer voel je de liefde voor "de stiel".

Ze brengen de traditionele muziek met humor en een heerlijke frisheid.

(Met dank aan Mr. Wolk - www.folkroddels.be)

Joan Baudoin:
boha (Gaskische doedelzak), flabuta (Gaskische houten fluit) , ttun ttun (tamboerijn), zang

Joan is een Gaskische luitbouwer en doet onderzoek naar de folklore van zijn land. Hij maakte veel van de instrumenten die de groep gebruikt.

Hij speelde bij bekende folkgroepen zoals LANDERIDA, CANICULA, VERD E BLU, MESCLAM!, UN PAS UN SAUT...

Simon Guillaumin:
sonsaina (draailier), zang

Simon is lid van FABURDEN, BA'AL and PASSAIRES, en geeft draailierlessen in Pau Pyreneeën en in conservatoria in Les Landes. Hij componeert en is specialist in Gaskische traditionele muziek.

Lucia Longué:
flabuta (Gaskische houten fluit), besson, accordeon, basgitaar, boha (Gaskische doedelzak), zang

Ze is specialiste in Gaskische traditionele muziek en maakt deel uit van de groepen MONACAS en BA'AL.

Josean Martín Zarko:
bouzouki, gitaar

Josean Martín speelt bij enkele gekende folkgroepen zoals GANBARA, ALBOKA, LANTZ, TADUSAK and EURITAN BLAI, en werkt samen met veel Baskische muzikanten en zangers.

Juan Ezeiza:
viool, alboka (Baskische doedelzak), basgitaar

Juan speelde bij folkgroepen zoals GANBARA, LANTZ, TADUSAK and EURITAN BLAI, en werkt samen met veel Baskische muzikanten en zangers.

Website Xarnege,
http://www.xarnege.com