Erik Wille

Groep Erik Wille brengt volksliederen, hoofdzakelijk marktzang en café-chantant uit de Vlaamse zangtraditie.

Marktliederen - grotendeels van de hand van de legendarische Tamboer uit Eeklo - waren vooral populair tussen de twee wereldoorlogen en werden vooral gebracht op markt- en kerkpleinen in heel Vlaanderen. Bij ontstentenis van de huidige media waren de marktzangers de nieuwsbrengers bij het volk.

In die liederen worden vreselijke moorden, pikante liefdesperikelen en veel ergere, maar ook humoristische gebeurtenissen bezongen. Daarbij kon liet publiek het refrein meezingen door 'vliegende blaadjes', die ter plaatse aan de man werden gebracht. Soms maakten de marktzangers - dus ook Groep Erik Wille - gebruik van 'plakkaten', die het verhaal in tekeningen verduidelijkten.

Als men café-chantant zegt in Gent, dan kan men niet anders dan aan Karel Waeri denken. Ook van hem, de grootste en meest geliefde volkszanger uit de tweede helft van de 19e eeuw, zingt Erik Wille bekende en minder bekende liederen. Daarin klaagt 'Karelke' - meestal op een humoristische manier - de corruptie van de heersende klasse en het onrecht aan. Hij neemt het op voor de verdediging van de onmondige mens.

Ze zetten de mensen aan het zingen tijdens Zilleghem Folk op 11 september 2010.

Dat deden ze opnieuw tijdens Zilleghem Folk Intiem op zaterdag 16 mei 2015. In Café St-Maarten te Loppem gaf Erik toen een uniek optreden met zijn marktliederen en vlaamse meezingers

Website: http://users.skynet.be/sky81277/erikwille

De foto's zijn van Patrick Demey (www.patrickdemey.be) en Erwin Derous. De album is ook terug te vinden op Picasa.